B&B på Stevns: Her får du lyst til at købe værelset med hjem

Det er en sanselig oplevelse at besøge The Norrmans Bed & Breakfast på Stevns. Synet bliver stimuleret af forførende, farverig indretning, som man får lyst til at røre ved. Duftene og smagene tager det erfarne sommelier- og kok-værtspar sig af med en middag skabt af lokale, bæredygtige, økologiske råvarer.

The Norrmans er en altomfavnende oplevelse. Om man sætter sig i en blød, kongeblå sofa, kører fingrene over tynde, gennemsigtige gardiner, der indrammer sengen, eller tager en dyb indånding med en krydret, sød duft af røgelse i næseborene.

Med udåndingen synker man ubesværet og uvægerligt dybere ned i roen på den sydøstsjællandske bed & breakfast, hvor indretningen emmer af Bali, Marokko og Ikea, og maden er lokal, det meste høstet i baghaven og tilberedt af en tidligere Relæ-kok, der sammen med sin sommelier-hustru overtog værtskabet på stedet. Eksklusivt, naturligt og helt igennem bæredygtigt.

Farverige værelser

Roen begynder på parkeringspladsen. Der er ingen biler eller asfalt i syne, kun blødt græs under hjulene og fødderne. The Norrmans Boutique Bed & Breakfast ligger midt på Stevns. 45 minutter syd for København og så tilpas langt væk fra alting, at det er helt vidunderligt.

På vej til lobbyen kommer man gennem en overdådig, grøn havestue og ind i restauranten, hvor der i før corona-tiden blev serveret social dining-middage ved et langbord.

Her tager svenske Fanny Josefsson Waller imod.

I år overtog hun og hendes mand, australske Scott Chancellor, værtskabet på The Norrmans. De står for den daglige drift. Og for at skabe middage fra jorden i køkkenhaven til langbordet i restauranten. Hun er sommelier, og han er kok. De forelskede sig, da de arbejdede på den københavnske Michelin-hædrede restaurant Relæ, inden de tog til Stevns for at udleve drømmen om deres sted med sund, etisk korrekt mad og varm, personlig betjening.

– Her er intet, der er privat, så I er velkomne til at kigge rundt over det hele, siger Fanny Waller, før hun fortæller historien om stedet:

The Norrmans er skabt af det svenske par Anna og Lars Norrman. De fandt gården, da de fulgte margueritruten fra Møn og hjem til København, og så besluttede de sig for at hoppe af hamsterhjulet og skabe et sted, hvor de kunne dyrke roen og indretning. Anna er en kreativ hvirvelvind, der har stylet og designet til boligmagasiner i hele Norden samt et svensk tv-program, og det er hende, der har skabt stemning med loppefund, antikviteter, balinesiske træarbejder, marokkanske fliser og en flig af Ikea.

Lars har til gengæld hænderne skruet ordentligt på og en passion for at bygge så naturligt som muligt. I løbet af et halvt år istandsatte parret villaen og stalden, så gæster kunne flytte ind på de 12 værelser, ligge i hængekøjen i skyggen af valnøddetræet eller spille petanque i ly af laden. De gjorde det hele selv, undtagen elektriciteten og VVS-arbejdet.

Arbejdet fortsætter stadig. Med indretning, fordi nyt kommer til, eller gæster køber lampen fra værelset med hjem. Der er også en hel butik med insta-venligt interiør på staldloftet. Med haven, hvor der gror roser og træer, jordbær og bregner, som lå den bag en engelsk herregård. Eller med vedligehold af husene, der ikke er Scott Chancellors stærke side, indrømmer han. Til gengæld har han styr på køkkenhaven, hvor han gennem måneder har puslet om grøntsagerne, der havner på aftenens middagsbord.

Lokale smage

Fanny og Scott er kommet til netop for det. At tilføre smage til den sanselige oplevelse af stedet. Ved siden af jobbet som souschef på Relæ dyrkede Scott grøntsager og urter på tagterrassen på Amager for at lære at blive selvforsynende. Bag hestefoldene på The Normanns har han fået mere plads at boltre sig på. Her dyrker han økologiske grøntsager og forsøger at udnytte alt fra bladene til stokken af salaten. Det bliver til små serveringer, der knaser og læsker på en varm sommeraften.

Han har flyttet køkkenet ud til grillen, mens Fanny har dækket op på bordene, der står spredt ud over plænen. Vi sidder parvis, for de fleste er par på romantisk getaway, og kigger ud over hestefolden og solen, der nærmer sig trætoppene. Den har varmet godt igennem hele dagen og har været med til at understrege følelsen af at træde ind i en eksotisk oase.

På grillen kommer squash og blomkål. Med sovser eller krydderurter til får grøntsagerne lov til at brillere på tallerknerne. Brødet er lavet på lokalt mel og bliver spist med hjemmerørt smør. Desserten er jordbær og koldskål. Nordisk og enkelt. Serveret med en lille teske, der passer til de små bær.

Og mens vi mætte og veltilpasse ser solen farve himlen i pasteller, fortæller Scott, hvor i haven vi kan plukke flere af de syrlige, grønne jordbær.

Det gør vi selvfølgelig.


Artiklen blev bragt i Jysk Fynske Mediers magasin Rejser og på blandt andre websider fyens.dk 18. september 2020.