Mumierne fylder 75 år og fejrer det med en varm, doven sommerferie

I 2020 er det 75 år siden, at Tove Jansson udgav sin første mumiroman i Finland. Siden er fortællingerne om de eventyrlystne, rundmulede mumitrolde rejst verden rundt. I så høj grad, at Tove Janssons karakterer er blevet en af Finlands største eksportvarer. Avisen har interviewet designeren bag Arabias mumikrus gennem tre årtier, Tove Slotte, og forfatterens niece, Sophia Jansson, som forvalter arven efter sin berømte faster, for at finde ud af, hvad der gør mumiernes eventyr relevant i dag. 

Der er en varm, doven sommerstemning over det nye grønne mumikrus. Med hatten trukket ned over øjnene slænger Mumifar sig i hængekøjen, mens Snorkfrøken og Mumitrold har lagt sig under et tæppe på græsset. De bekymringsfrie illustrationer på “Hvilepause”-kruset er inspireret af Tove Janssons tegneserie “Mumidalen bliver en jungle”, som blev udgivet i et lille begrænset oplag i 1956.

Den finske designer Tove Slotte har som så mange gange før transformeret de oprindelige sort-hvide tegninger til en farverig, frisk fortolkning, der trykt på keramikkrus, tallerkener og bestik, skal være med til at markere 75-årsjubilæet for Tove Janssons første roman om mumierne.

– Designeren Tove Slotte har gjort et ekstraordinært arbejde ved at fortolke det originale visuelle sprog til noget, der ser ud og føles eventyrligt og smukt på hverdags bordservice. Det har været sådan fra begyndelsen. Tove Slotte, som har designet alle Arabias mumikrus, fik godkendelsen af det første krus fra Tove Jansson selv, da hun præsenterede kruset for hende ansigt til ansigt. Samarbejdet med Arabia og designeren har forsat lige siden, siger Sophia Jansson, der er Mumi-forfatterens niece og kunstnerisk direktør i Moomin Characters Ltd.

Tolerante trolde

I 1945 udgav den finske forfatter og tegner Tove Jansson sin første fortælling om Mumidalen og den store oversvømmelse. I alt skrev og illustrerede hun otte romaner, fire billedbøger og hundredvis af tegneserier om de fortryllende, hvide trolde, om deres eventyr og deres evige hjemlængsel.

Allerede i 50’erne var Mumifar, Mumimor og Mumitrold en international succes og er endda en af Finlands største eksportvarer. Tove Jansson og hendes bror Lars Jansson skabte dengang et familiefirma til at tage vare på rettighederne til hendes karakterer.

I dag er det forfatterens niece, der er bestyrelsesformand og kunstnerisk direktør i Moomin Characters Ltd. Hun forklarer, hvorfor hendes fasters arbejde stadig er relevant og medrivende 75 år efter den første fortælling:

– Mumihistorierne handler dybest set om de vigtigste ting i livet, uanset hvem man er, hvor man er, og hvilken tid man lever i. De har temaer som respekt, familie, kærlighed, medfølelse, tolerance og frihed. Værdier som faktisk er hjørnestenen i nordisk demokrati. Mumierne er også fascinerende på et psykologisk plan: Karaktererne føles så underligt velkendte og har problemer som vores egne. Det er nemt at relatere til dem, og man bliver udfordret til at finde nye måder at kigge på livet, når man læser om dem. Det er vise, vittige bøger med mange lag. Det gør dem interessante, charmerende og tidløse, siger Sophia Jansson.

– Hvorfor tror du, at mumihistorierne stadig fanger opmærksomheden fra både børn og voksne?

– Det er virkelig sandt, at historierne kan blive læst i alle aldre, hvilket er ret fantastisk. De har flere lag, og det gør, at for nogle læsere handler de om spændende eventyr og frihed, for andre repræsenterer historierne forskellige måder at forstå livet på.

– En anden grund kunne være det faktum, at Tove behandlede børn som ligemænd. Hun syntes, at et barn kunne være lige så interessant som nogen voksen. Denne attitude skinner igennem i hendes historier, der indeholder masser af glæde, humor og leg, men som aldrig er barnlige. Tove undervurderede ikke sine læsere. Hun sagde i interview, at hun primært skrev for at gøre sig selv glad. Det er måske derfor, at historierne føles ægte, siger Sophia Jansson.

Mumier på krus

Siden Tove Jansson skrev sin sidste mumiroman i 1980 er brandet vokset langt ud over både bøgernes og Finlands grænser. Romaner og tegneserier er oversat til mere end 55 sprog. Der er bygget museer og forlystelsesparker samt skabt film og endda en opera over troldenes eventyr.

Og siden 1990 har Mumierne, frygtløse Lille My, ensomme Knytten, godmodige Sniff, usynlige Ninny og mange af Tove Janssons andre karakterer prydet krus designet af Tove Slotte for Arabia.

Det første krus, Den grønne tegneseriestribe-kruset, hvor Mumifar hygger sig liggende med en bog i et toppen af et træ, blev godkendt af Jansson selv, og Tove Slotte lovede hende dengang at forblive tro mod forfatterens fortællinger og tegninger.

– Jeg synes, at det er meget vigtigt at bruge de originale Tove Jansson-tegninger. Et faktum, vi lovede hende for 30 år siden. Jeg håber altid, at folk, der køber produkterne, også bliver nysgerrige på historierne bag og begynder at læse romanerne og tegneserierne. Det er en fuldstændig anderledes oplevelse at læse bøgerne end for eksempel at se animationsfilmene, siger Tove Slotte.

På de første krus fra 90’erne overførte designeren ofte illustrationerne fra tegneseriestriberne direkte og fjernede ikke meget andet end taleboblerne. I begyndelsen var mumierne også i sort-hvid som på de originale tegninger, men senere begyndte Tove Slotte at farvelægge og fortolke i højere grad.

– Man kan sagtens se de originale streger og historier, selv om illustrationerne bliver brugt på en ny måde i designet af bordservice. For eksempel i den nye kollektion “Hvilepause”, hvor placeringen af Mumi-familien og de lyse, sommerlige farver giver illustrationerne et nyt liv. Det er vidunderligt at se nye fortolkninger, der er tro mod Tove Janssons originale værk, men tilfører noget ekstra, siger Sophia Jansson.

For designeren er det også vigtigt, at krusene bevarer fortællingerne om mumierne, som hun selv er vokset op med.

– Der er en historie bag hvert krus. Illustrationerne er ikke ornamentale dekorationer, men du kan alligevel finde historier og interessante karakterer i dem. Du kan faktisk gå ret dybt og analysere karakterer og historier, hvis du vil. Der er en underliggende fortællende dimension i dem. Tove Janssons kreationer taler til os alle og vel nok mest af alt til mennesker, der sympatiserer og identificerer sig med karaktererne, hun har skabt. Som fan af Tove Jansson siden min tidlige barndom, nyder jeg at arbejde mumierne og præsentere dem for verden i – for de flestes vedkommende – farverige krus, siger Tove Slotte.


Jubilæumskrus skal rejse en million euro til at rense Østersøen

Som en del af 75-årsjubilæet for Tove Janssons første mumibog har Moomin Characters lanceret kampagnen #OURSEA, der skal samle en million euro (7,5 millioner danske kroner) ind til at rense Østersøen. For hvert salg af et krus i kollektionen “Hvilepause” går en euro til kampagnen. Salget af en lang række andre produkter bidrager også til indsamlingen.

Baggrunden for kampagnen er Tove Janssons tætte forhold til Østersøen, fortæller Sophia Jansson, niece til forfatteren og kunstnerisk direktør samt bestyrelsesformand i Moomin Characters.

– Tove boede ved Østersøen hele livet. Både i sin hjemby Helsinki og i Pellinge Øhav i sommermånederne. Østersøen var for hende en kilde til tryghed, eventyr og inspiration. Hun skabte mumihistorierne inspireret af havets skønhed og kraft, og hun sejlede selv til sin lille ø, Klovharun, når hun havde brug for plads, frihed og fred til at arbejde, siger Sophia Jansson.

– Siden Tove døde i 2001, er Østersøen blevet et af de mest forurenede have i verden, hvilket gør os bekymrede og triste. Vi vil tage vare på havet og hjælpe med at beskytte det. Nogle laver allerede et fantastisk stykke arbejde for Østersøens fremtid, og med lidt hjælp fra mumierne vil vi tilslutte os indsatsen. Østersøen tilhører de millioner af mennesker, der bor ud til dens kyster, og de skal både være i stand til at nyde havet og tage sig af det, siger hun.

Læs mere om kampagnen #OURSEA på moom.in/oursea.


FAKTA: Tove Jansson

Født 1914 – døde i 2001.

Svensk-finsk forfatter, kunstner og tegneserietegner.

Blev verdensberømt på sine fortællinger om og tegninger af mumitroldene. Hun skrev otte bøger, fire billedbøger og hundredvis af tegneserier om deres eventyr og livet i Mumidalen.

Mumibøgerne er oversat til mere end 50 sprog. De er blevet fortolket i film, opera, forlystelsesparker og på museer.

Siden 1990 har designvirksomheden Arabia produceret mumikrus og andet bordservice med Tove Janssons illustrationer.

Tove Jansson kom fra en kunstnerisk familie. Hendes far var skulptør og hendes mor tegner; hun illustrerede blandt andet finske pengesedler og frimærker. Hendes to yngre brødre blev også begge kunstnere.

Hun boede og arbejdede sammen med sin kæreste Tuulikki Pietila i Helsinki og Pellinge Øhav frem til sin død i 2001.

Hun fik ikke selv børn, men hendes niece, Sophia Jansson, viderefører arven efter hende i familiefirmaet Moomin Characters Ltd, hvor hun er bestyrelsesformand og kunstnerisk direktør.

Læs mere om Tove Jansson på tovejansson.com og moomin.com.


Artiklen blev bragt i Jysk Fynske Mediers magasin Livsstil og på blandt andet fyens.dk i sommeren 2020. 

Fotos fra Arabia og © Moomin Characters™