Større, saftigere, federe, sødere. Billeder af bøffer med glinsende perler af fedt, tilbud om to for en og butikker, der simpelthen hedder Fat Tuesday, støder man på igen og igen, når man leder efter madsteder i Las Vegas. Det meste er stegt, meget lidt er frisk, og grøntsager er der ikke mange af i en by, der ligger midt i ørkenen, hvor intet kan gro. Derfor kan en fin, kendt restaurant som Milos, også leve højt på enkle salater med importerede grøntsager fra nabostaten og friske fisk, der nødvendigvis må flyves til kasinobyen mellem bjergene. Midt i bunkerne af billige buffeter er en madtur på restauranter, hvor kvaliteten af råvarerne og smagen er i højsædet et tiltrængt pusterum for fordøjelsen og smagsløgene. Magasinet Rejser tog på foodietur gennem fire Las Vegas-restauranter, fik god mad og nye venner fra hele USA. For hvad samler folk på tværs af kulturer og landegrænser bedre en mad og samtaler om det, man spiser?
1. Javier’s
Der er perlemor på væggene og et gigantisk ovalt bord i midten af et privat rum på restauranten Javier’s. Man kan sagtens forestille sig, at det er her, Los Angeles Lakers’ stjerner indtager deres mexicanske enchiladas, salsa og ikke mindst mojitos, når de besøger Las Vegas-udgaven af deres stamsted.
– Javier’s er en Los Angeles-restaurant, der tiltrækker kendte mennesker. Og efter den er åbnet i Las Vegas, bruger de professionelle basketballspillere fra filmbyen den også, når de kommer til spillebyen, fortæller Ray Estrada, der er madturens guide.
Han krydrer fortællingerne om restauranterne med namedropping, anekdoter og umotiverede dansetrin.
– Rummet koster 4000 dollar bare at reservere, og det er oftest smukke, unge kvinder, der sidder her og spiser meget, meget lidt, men drikker mange drinks, griner han.
I dag er vi seks amerikanske par fra Florida, Wisconsin, New York, Colorado, Indiana og en dansk journalist, som sidder i det tunge, mørke og skinnende rum og får serveret mini-enchiladas med forskelligt fyld, tre slags salsa og ristede ris. Portionerne er små og indbydende, men samtalen lidt hakkende, for vi skal lige finde ud af, at mad er et fantastisk samtaleemne, når man ikke kender hinanden.
Om restauranten: Javier’s ligger midt i kasinoet på Aria Resort. Den holder åbent hver dag fra klokken 11.30 til 24. Reservationer på telefon (702) 590-3637.
2. Milos
Modsætningen til den mørke, tunge restaurant findes på næste stop. Lyst, frisk og græsk er restauranten Milos, hvor vores guide også har spottet flere kendte sangerinder gennem tiderne. Men mere interessant er nu, at den græske restaurant sætter friske grøntsager og nyfangne, indfløjede fisk højest.
Costas Spiliadis hedder chefkokken, der grundlagde den første Milos-restaurant i Montreal i Canada i 1979. Han har taget konceptet fra den anerkendte fiskerestaurant med sig ud i Nevadas ørken. Fisken får restauranten fløjet ind, fortæller Ray Estrada, og tomaterne er store, solmodne og fra Californien.
– Stedets hovednummer er en græsk salat med saftige, lækre tomater, olivenolie og feta. Jeg kunne ikke lide tomater, før jeg spiste her, siger guiden, inden maden bliver serveret på en formel hvid dug.
Salat, brød med olivenolie og grillet blæksprutte kommer ind på fade, som går bordet rundt.
– Hvordan smager den?
– Kan du lide blæksprutte?
– Ej, du skal prøve et stykke brød!
Snakken går noget nemmere ved det lyse græske måltid, og vi begynder at interessere os for vores sidemænds smagsløg og hjemstavne.
Milos Special afslutter det kortvarige, svalende besøg ved Middelhavet. Den består af chips af squash dyppet i dej, aubergine-tzatziki og kefalograviera-ost af fåremælk.
Om restauranten: Estiatorio Milos ligger i Cosmopolitan Hotel. Den har åben dagligt fra klokken 12 til 23 (fredage og lørdage til klokken 24). Reservationer på telefonnummer (702) 698-7930.
3. Momofuku
Ved at bevæge os få skridt og en rulletrappetur en etage ned rejser vi kulinarisk fra Middelhavet til Asien.
På Momofuku sætter vi os og får endnu en gang nye bordmænd og -damer og dermed samletalepartnere.
Jeg sidder ved siden af Debbie og guider hende i forsøget på at samle et stykke agurk op med et par spisepinde, mens hendes mand, Todd, venter på, at en tjener kommer med hans uundværlige gaffel. Agurkerne er krydret med togarashi og ristede mandler. Shitakesvampe er pakket ind i en lille risbolle sammen med hoisin-sovs, og til sidst serverer tjeneren en ramensuppe med nudler, kikærter og bok choy.
Debbie er skeptisk over for både pinde og risbolle, mens Todd spiser alting – også dyr, han selv har kørt ned. Han griner, mens New York-Mike spørger, om han har smagt hans kones mad.
Den asiatiske restaurant er milevidt fra selvdøde dyr og Mikes kones mad. Det er den prisvindende kok David Chang, der har grundlagt kæden af Momofuku-restauranter, som ligger i Toronto, Sydney, New York og Washington – foruden Las Vegas.
Om restauranten: Momofuku ligger i Cosmopolitian Hotel på The Strip. Den har åbent fra klokken 11 til klokken 2 om natten. Reservationer på telefon (702) 698-2663.
4. Cucina by Wolfgang Puck
Der er ingen, der er skeptiske, da vi sætter os ved bordet på den fjerde og sidste restaurant: Vi er nået til desserten.
Min nye borddame, Shiana fra Colorado, ser noget nær lykkelig ud, da en tallerken med fire små desserter bliver serveret for hende. Vi er tilbage i det sydeuropæiske køkken, hvor nødder, chokolade, vanilje og fløde er de velsmagende hovedingredienser i desserterne.
– Østrigske Wolfgang Puck startede som 13-årig som kok, fortæller vores guide.
Siden er han blevet kendis-kok, kogebogsforfatter, restaurantejer og indimellem også skuespiller. Restaturanten Cucina by Wolfgang Puck er en af flere af Las Vegas-restauranter, som han ejer. Her er Dustin Lewandowski chefkok.
Dessertmenuen og slutningen på eftermiddagens madtur består af en zeppole (en italiensk doughnut med karamelsovs), tiramisu med kaffe og mascarpone, pistacie-budding med crumble og chokolademousse.
Der er ikke noget som desserter og fyldte maver, der kan gøre folk glade. Shiana smilte og spiste med skeen i hånden sig lavmælt og andægtigt gennem alle de søde retter, mens selskabet omkring hende grinede og snakkede.
Om restauranten: Cucina by Wolfgang Puck ligger i shoppingcenteret på Crystal. Den har åbent hverdag fra 11.30 til 22 (fredage og lørdage til klokken 23). Reservationer på telefon (702) 238-1000.
Foodie-tur
Lipsmacking Foodie Tours hedder firmaet, der stod bag madturen i Las Vegas.En foodie-tur er en guidet tur, hvor man besøger flere restauranter og prøvesmager deres menukort. Maden er forudbestilt, og alle får de samme retter.
Selv om hver ret er lille, bliver der i løbet af turen serveret rigelig mad til, at man ikke er sulten, når man går hjem.
Lipsmacking Foodie Tours tilbyder flere forskellige ture: En eftermiddag med kulinariske eventyr, en glamourøs aftentur på The Strip, en restauranttur i Downtown og en boozy brunch med cocktails.
Det koster fra cirka 800 kroner til 1250 kroner per person. Se mere på vegasfoodietour.com.