Paris i en stol

Luxembourgstolen er Frankrigs hovedstad kogt ind til et møbel: klassisk, moderne, romantisk, urban og fashionabel. Siden 1923 har parisere og besøgende kunne sætte sig i de grønne, jernstole i Jardin du Luxembourg. Og gennem de seneste 20 år har den ikoniske stol fået en stadig voksende familie af funktioner og farver.

Ældre mænd, der spiller petanque. Unge studerende fra Sorbonne. Turister med tunge kameraer hængende på maven. Kærester, der holder i hånd. På en helt almindelig dag bruges de grønne jernstole i parken omkring Luxembourg-paladset ved Paris’ latinerkvarter af alle slags forbipasserende. Det er de blevet siden 1923, da det franske designikon blev skabt. Det skete på byens parkafdelings værksteder, og ingen ved tilsyneladende, hvem der har tegnet konstruktionen på havens stole.

På en gang er de diskrete med deres matte grønne farver og klassiske form. Men det funktionelle er moderne, og det enkle metal urbant. Desuden kan en stol med historier fra parisiske parker ikke andet end at vække romantiske tanker. Luxembourg-stolen er blevet et designikon, der taler til mange følelser og formål. Og med tiden er den også spredt ud over det meste af verden.

Forfald og fornyelse

I 1990 var stolenes stand så dårlige efter 70 års brug, at det franske senat sendte opgaven om park-stolene i licitation. Fermob, en fransk havemøbel-fabrikant, vandt opgaven og har siden fremstillet tro kopier af den klassiske, grønne stol til den parisiske park – og senere til Jardin des Tuileries samt den midlertidige strand langs Seinen.

Foto: Fermob

Gennem Fermob har stolen ikke bare fået fornyet liv i Luxembourg-parken, men også i private haver. I 2004 redesignede Fermobs Frédéric Sofia jernstolene med og uden armlæn. Sofias udgaver er af aluminium og noget lettere at stable og bære rundt. De er også bredere end originalen og så sælges de i Luxembourg-grøn og 23 andre opsigtsvækkende farver. Senere har Fermob udvidet Luxembourg-serien til at omfatte udendørsborde, gyngestol, bænke, dobbelte lænestole og en barnestol.

Alle sammen i stregen og stilen, der giver drømme om Paris i tyverne.

– Da jeg designede elementer til at ledsage Luxembourg-parkens lænestol, kiggede jeg efter diskrete former og linjer, som ville respektere den uforlignelige, franske 1920’er stil, som den originale var skabt i, og som ville invitere til at opdage de simple fornøjelser i livets øjeblikke, citerer Fermob designer Frédéric Sofia for at have sagt.

Det er ikke længere kun Sorbonne-studerende, der kan læse og slappe af i Luxembourg-stolene. På de grønne områder ved Harvard Universitet i Boston står en stribe af farvede, franske stole. I Amsterdam Zoo kan man også sætte sig i de parisiske metalkonstruktioner, og på den verdensomspændende kæde Starbucks udendørsområder står Luxembourgstolene og indbyder til en kaffepause i det buede sæde.


Artiklen blev bragt i Jysk Fynske Mediers magasin Livsstil 16. juni 2017. Foto er fra Fermob.

paris stol samlet