Duftdesign: Efteråret dufter af cedertræ og mos

Som årstiderne skifter udenfor, gør vores bolig det samme indenfor. Den italienske designvirksomhed Alessi har skabt en serie af duftdesign, der understreger forandringerne, som sæsonerne bringer med sig. De fem årstider hedder serien, som sætter dufte på efteråret, vinteren, foråret og sommeren, samt den mystiske femte sæson.

Maghonitræ er skåret til tynde, gyldenbrune blade, der står som en buket op af en lille hvid porcelænsvase. Tager man fat i vasen og snurrer den rundt, afgiver den lille træbuket dufte af røgelse, mos og cedertræ.

Maghonibladene udsender duften af efterår. Hvis man giver porcelænsvasen et lille skub, drejer den rundt på den buede bund og afgiver duftnoter imens. Hver duft har sin egen form i vase og træ-blade. Foto: Alessi.

Den komplekse, tykke, røgede og sensuelle duft er skabt af den hollandske industrielle designer Marcel Wanders, der normalt tegner møbler og genstande eller indretter rum.

Men med serien Den fem årstider har han sammen med den italienske designvirksomhed Alessi, introduceret duftdesign til hjemmet.

De fire årstiders dufte er vinterens friske med bergamot, lilje og moskus, forårets mystiske med noter af kardemomme, hyacint og vetiverrod, sommerens varme med figner, røde frugter og blandede træer og efterårets komplekse og sensuelle, som snurrede ud af maghonitræet i vasen.

Den femte sæson er transcendens og dufter gådefuldt af rose, eukalyptus og patchouli.

Hver duft har fået designet sin egen vase, lys, parfumebeholder eller sågar lavasten, der skal stå i rummet og udsende sæsonens noter. Alberto Alessi, der ejer designvirksomheden, kalder De fem årstider-serien for en multisensorisk oplevelse. Den er æstetisk tilfredsstillende, skabt af naturlige materialer, der glæder følesansen, og endelig stimulerer den lugtesansen. Man plejer at sige, at lys skaber rum, men mon ikke dufte har en endnu større indflydelse på, hvordan vi opfatter det rum, vi befinder os i. På en poetisk måde har Marcel Wanders designet genstande og dufte, der vil skabe stemninger i hele hjem, på en måde som hans enkeltstående møbler eller vaser aldrig kunne gøre – uanset deres skulpturelle og æstetiske kvaliteter.

Boligen skifter med årstiderne
Han blander naturen med indretning, og på en underfundig måde skriver hans nye design sig ind i boligtendensen med flere naturlige materialer. Vores hjem har altid skiftet med årstiderne. Når det bliver forår, renser vi ud og gør rent efter vinteren. Om sommeren står døre og vinduer åbne og lukker varme og blomsterdufte ind. Op til vinteren kommer uldtæpperne frem, og man tænder stearinlys eller brændeovnen i de mørke aftener. Men med Marcel Wanders fem sæsoner skifter hjemmets dufte også med årstiderne.

– Alessi-kollektionen af dufte til hjemmet inviterer os til at opdage naturens uendelighed og omfavne dens ånd i vores hjem. Intensiteten og vitaliteten af duftene hænger i luften dag og nat, og omgiver os med en oplevelse af kontinuerlig transformation. Årstidernes naturlige skiften spejler vores livscyklus: Det er derfor, vi har skabt dufte, der taler til vores sjæle, siger Marcel Wanders i en pressemeddelelse fra Alessi. Designeren har fået hjælp specialister fra verdens parfumehovedstad Grasse i Frankrig, da han skulle skabe de fem årstiders dufte.

Duftlys, rumspray og porcelænsvaserne med maghoni-diffuser sælges i udgaver med hver årstidsduft. Den sardinske lavasten på et lille fad af asketræ kan kun købes med duften for den femte årstid, der kaldes “Shhh”. Produkterne koster fra 250 til 780 kroner.


Foto i toppen er pressefoto fra Alessi. Artiklen har været bragt i Jysk Fynske Mediers “Bolig og Livsstil” 21. oktober 2018 og på fyens.dk.

duftdesign