Lysende skulpturer i shoji-papir

Kunstneren Isamu Noguchi har skabt en lampeserie, hvor hver enkelt er en lille – eller stor – skulptur til stuen. Lamperne transformerer det hårde elektriske lys til lys, der er varmt og diffust som solens.

Kunstneren Isamu Noguchi har skabt en lampeserie, hvor hver enkelt er en lille – eller stor – skulptur til stuen. Lamperne transformerer det hårde elektriske lys til lys, der er varmt og diffust som solens.
Der er få kollegieværelser, der ikke har haft en rispapir-lampe hængende fra loftet. Enkle, runde og ikke mindst billige er lamperne med det bløde lys. Den let tilgængelige pris er nok hovedforklaringen på den store udbredelse.

Derfor vil de fleste også møde en Akari-lampe med genkendelse. For det er en rispapirlampe. Og samtidig er det overhovedet ikke en rispapirlampe, som vi kender den.

Skabt af den japansk-amerikanske kunstner Isamu Noguchi er de 100 forskellige former for Akari-lamper små lysende skulpturer, der fungerer som gulv-, bord- eller loftlamper.

Nogle er legesyge og glade, andre dramatiske og triste. Og de har sikkert afspejlet den stemning og det liv, som kunstneren bag levede. Han designede den første Akari-lampe i 1951, i det, der ifølge biografisten og kunsthistorikeren Hayden Herrera, var den lykkeligste tid i hans liv.

I årene 1951 til ’56 boede han i Japan og var gift med filmstjernen Yoshiko Yamaguchi. Sammen levede de et liv, der skulle hele Isamu Noguchis splittelse mellem sit amerikanske og japanske ophav. Et tema, hans kunst ofte beskæftigede sig med. Isamu Noguchi forsøgte at være så japansk som muligt: De sad på gulvet og spiste, bar altid kimonoer og hustruen gik i japanske sandaler, der fik hendes fødder til at bløde, fortæller Hayden Herrera i en forelæsning om kunstneren.

Det var i den periode, at skulptøren tog det japanske materiale: shojipapiret, til sig, og skabte lamper som blev skulpturer i indretningen. I alt designede han flere end 100 med hver deres særegne udtryk. Og ikke alle er lige glade.

– Han insisterede meget på, at hans Akari (-lamper, red.) var egentlige kunstværker, siger Hayden Herrera.

Alt, hvad han lavede, opfattede han som skulpturer og kunst – lige fra abstrakte figurer i hugget sten eller støbt bronze, til legepladser, zen-haver, danse, møbler og lamper.

– Han ville have, at hans kunst skulle være en del af folks liv, fortæller kunsthistorikeren, der har skrevet en biografi om Isamu Noguchi.

Med shojipapir og bambusskelet skabte han skulpturer, som mennesker kunne købe med hjem. Han genoplivede det unikke japanske kunsthåndværk. Og samtidig beskæftigede han sig med mennesket og verdens oprindelse og essens, som var hovedtemaet i al hans kunst.

– Lyset fra Akari er ligesom lyset fra solen filtreret gennem shojipapir. Elektricitetens hårdhed bliver på den måde transformeret gennem papirets magi til lys fra vores oprindelse – solen – så dens varme vil blive ved med at fylde vores rum om natten, er Isuma Noguchi citeret for at have skrevet.

Akari-lamperne bliver stadig produceret ved japanske Gifu, der har lavet dem siden 1950’erne.


ISAMU NOGUCHI
Var en japansk-amerikansk kunstner og billedhugger.

Han levede 1904 til 1988.

Udover skulpturer skabte han også scenografier, danse, udendørsrum, haver, møbler og lamper.

Som designer har han blandt andet skabt Isamu Noguchi-bordet for Herman Miller i 1947 – et organisk formet glasbord på et stel af to stykker træ. Senere lavede han Akari-lampeserien, der siden 50’erne er produceret hos japanske Gufi.

Kilder: www.noguchi.org/, www.ozeki-lantern.com/akari/ , www.youtube.com/watch?v=05mql-9puoI


Foto i toppen fra Vitra (vitra.com). Artiklen har været bragt i Jysk Fynske Mediers “Bolig og Livsstil” 21. oktober 2018 og på fyens.dk.

akari-lamper