En papkasse er ikke bare en papkasse

Bæredygtighed: Casusgrill er et grønt redesign af engangsgrillen af aluminium. Grillen er lavet af let nedbrydeligt, brandbart materiale og i et design, der er lige så bæredygtigt og naturligt, som det er funktionelt.

Det er egentlig dybt selvmodsigende at sætte sig for at lave en grill af brandbare materialer. Men selv umiddelbare paradokser er til for at overkommes, og ved hjælp af isolerende lavasten, pap, bambus og donutformede kul har Carsten og Susanne Brøgger skabt den umulige, brandbare engangsgrill: Casusgrill.

Formålet var dog ikke at overkomme et paradoks, men at skabe en bæredygtig udgave af den velkendte, billige aluminiumsgrill.

– Idéen stammer fra 2009, hvor vi var på campertur i Sydfrankrig. Vi havde selv en bunke engangsgrill med, og det havde andre, der camperede også. Brugte engangsgrill lå og flød de steder, hvor blæsten havde efterladt dem i buske og på marker. Og vi blev enige om, at det måtte man kunne gøre noget ved. Så vi ville skabe en grill, der var miljøvenlig og god ved naturen, forklarer Carsten Brøgger.

Syv år senere havde Susanne og Carsten Brøgger udviklet og designet Casusgrill, en god samvittigheds-skabende, nøjsom, æstetisk og funktionel engangsgrill. I 2017 blev initiativet, funktionen og det indbydende design hædret ved Danish Design Awards, da verdens første bæredygtige engangsgrill vandt i kategorien “Feel Good”. Med sig på vejen fik grillen de rosende ord: “charmerende” og fyldt “med kærlighed til naturen”.

For Casusgrill er ikke endnu et ligegyldigt brug og smid væk-produkt. Den udmærker sig ved et design, der understøtter formålet. I rå, naturlige materialer ligner den det, den er: bæredygtig.

– Vi ville ikke lave en ny Tesla og plastre den til med sort maling og et dyrt udseende. Vi syntes, at den skulle være så naturlig som mulig. Tager man den under armen og går på stranden, viser man, at man er grøn. Den skal være en del af en bæredygtig livsstil, siger Carsten Brøgger, som udover at være CEO i virksomheden også har designet papkassegrillen.

Men en papkasse er ikke bare en papkasse. Hjørnerne er bløde, de sorte runde kul ligger på sirlige rækker og ændrer farve til grå og hvid med varmen, så de matcher den firkantede ramme af små lavasten, der fungerer som isolering. Over kullene er en rist af ubehandlede bambuspinde, som skyr varmen, mens de bærer grøntsager og kød. Det hele er, hvad det giver sig ud for. Indbydende og naturligt, men uden den sydende lyd af varm metal, der møder et stykke marmoreret kød eller en frisk asparges.

– Jeg har altid ment, at design skal være funktionelt og visuelt lækkert. Så det har vi arbejdet efter. Og så har vi haft fokus på, at det skal være så nemt at bruge som muligt, siger Carsten Brøgger.

Da tilblivelsen af Casusgrill er et redesign af et overordentligt velkendt produkt: alu-engangsgrillen, har designeren adresseret nogle af grillens klassiske problemer. Udover at være let biologisk nedbrydelig og brandbar, forsøger papgrillen også at imødekomme to andre problemstillinger: brandskader og CO2-udledning.

Hvert år kommer 200 mennesker til skade ved brugen af engangsgrill – lige fra mindre brandskader til de alvorlige, hvor børn i bare tæer træder på en nedgravet grill på stranden. Men Casusgrill bliver aldrig så varm, at man brænder sig på ydersiden. Desuden er den designet til at være brændt ud efter to timer, hvorefter man kan smide den i skraldespanden eller på lejrbålet. Carsten og Susanne Brøgger håber derfor, at deres produkt kan være med til at mindske antallet af brandskader.

– Og så udleder den op mod 50 procent mindre CO2 end andre engangsgrill. Vi har placeret kullene, så de brænder jævnt og effektivt. Det betyder, at vi bruger færre kul for at få samme varmeevne, siger han.

CO2-bevidsthed og bæredygtighed er efterhånden rejst verden rundt. Den naturlige grill bliver solgt i Spanien, Portugal, Andorra, Tyskland, England og Japan. Og først sidst på sommeren forventer ejerne af Casusgrill, at de kan sætte papkassegrillen til salg på deres danske hjemmeside.


Casusgrill

Casusgrill er udviklet af Susanne og Carsten Brøgger, der ejer firmaet bag.De arbejder med grøn omstilling og bæredygtigt redesign af allerede eksisterende produkter.

Casusgrill er udviklet med støtte fra Innovationsfonden og Grøn Omstillingsfond.

Grillen er lavet af FSC-certificeret pap, ubehandlet bambus, kulbriketter ligeledes af bambus og lavasten. Det er 100 procent naturlige materialer.

Ejerne forventer, at grillen kommer til at koste 35 til 40 kroner, når den kommer til salg på det danske marked.

Læs mere på casusgrill.com 


Artiklen blev bragt i Jysk Fynske Mediers magasin Livsstil 30. juni 2017. Foto er pressefoto fra Casusgrill. 

casusgrill samlet