Smag på øhavet: Tre øer, tre måltider

Den gule katamaran Seahawk sejler endnu en sommer turister rundt i Det Sydfynske Øhav. Man kan tage hele turen mellem fem øer på en gang eller stå af og udforske, overnatte og sejle videre. Magasinet Rejser tog på øhop for at finde de gode spisesteder.

Frokost på Strynø

Klimaet på øerne i Det Sydfynske Øhav er godt til at dyrke æbler. Det er havets nærhed, der giver mildt vejr uden store udsving, som æblerne i Strynøs økologiske og biodynamiske frugthave har godt af. Mette Meldgaard har en lille bod uden for plantagen, hvor man kan købe kirsebær og syltetøj, og er hun hjemme, sælger hun også sin æblemost til besøgende. Men ellers er de eksklusive moster forbeholdt gourmetrestauranter som Geranium i København og Lieffroy i Nyborg, for saft- og mostmenuer, der er et alternativ til vin, er en populær trend i madverdenen. Kommer man ikke forbi frugthaven, kan man erhverve sig den sydfynske most hos den lokale købmand på midten af øen. Han har som eneste detailhandler lov til at sælge hendes most, der fås med og uden bobler.

Strynø Frugthave er en økologisk og biodynamisk frugtplantage drevet af Mette Meldgaard. Hun laver fortrinsvis most af sine frugter og sælger den til gourmetrestauranter som Geranium i København og Lieffroy i Nyborg. Foto: Anja Limkilde

På vej fra frugthave til færge kan man stoppe til en klassisk æggekagefrokost på Strynø Gl. Mejeri, der har åbent i sommersæsonen. Frokosten bliver serveret med grov sennep, sprødt rugbrød og et bjerg bacon. Vegetarudgaven er til gengæld pyntet med blomster. Det gamle mejeri ejes af Kirsten Poulsen og Torben Vestergaard. Hun står for maden og han for øllen, der bliver brygget i mejeriets eget mikrobryggeri under navnet StrynØl. Mejeriet har også investeret i en pizzaovn og en softice-maskine, men bliver spisetiden alligevel for lang for eventuelle medbragte børn, er der fri udsigt til multibanen ved øens nyistandsatte skole på den anden side af vejen.


FAKTA OM STRYNØ

Strynø Frugthave findes på Korsvejen 9. Der er altid åbent i vejboden.Strynø Gl- Mejeri ligger på Nørrevej 6 og har åbent hver dag fra klokken 11.30 til 21.00.

Overnatningsmuligheder: Der findes ferielejligheder ved Strynø Gl. Mejeri, Bed and breakfast på Sønderly, og Øhavets Smakkecenter har foruden havudsigt også værelser til leje, teltplads, shelters og glamping, som er telte med senge i.

Transport: På Strynø kan man leje de grønne cykler, der står ved færgehavnen for en tyver. Det er nemt at nå alt på øen ved hjælp af cyklerne, og der er ikke meget trafik at tage hensyn til.

Man kommer til Strynø med den kommunale færge fra Rudkøbing, hvor der er plads til både biler og cykler. Man kan også tage øhop-katamaranen Seahawk til og fra Strynø flere gange om dagen.


Kaffe og kage på Drejø

Der er røde roser, lilla lavendler og bindingsværksnostalgi på Gammel Elmegaard på Drejø. Her driver søstrene Beth Blay og Sanne Larsen hjemstavnsmuseum og café med blomstrede kaffekopper, jordbærkager og flødeskum. Der er Morten Korch-idyl for alle pengene – 40 kroner koster det at besøge det lille museum med guide, som er en af søstrene i ens, mønstrede kjoler. Her kan man få historien om Drejø inklusive hvordan det ellers velholdte landsbysamfund brændte i 1942 og måtte bygges op igen. Efter rundturen i øens historie kan man købe kaffe, isvafler og hjemmebag i caféen. Frokost på stedet eller i en kurv kan fås, hvis man bestiller på forhånd.

Gl. Elmegaard er en cafe og et museum på Drejø. Foto: Anja Limkilde

Man kan også købe ind til madpakken eller grillen i gårdbutikken Nørresø, hvor der sælges spegepølser og bøffer fra gårdens gallowaykvæg. Gårdejer Susanne Jacobsen har også sin egen lille chokoladefabrik og sælger hjemmelavede fyldte chokolader ved siden af kødprodukterne.


FAKTA OM DREJØ

Gammel Elmegaard har åbent hver dag i skolernes sommerferie klokken 12-17. Du finder gården på Hestmaevej 1 på Drejø.Nørresø Gårdbutik ligger på Husmandsvej 15 og er åben det meste af dagen, undtagen til middag, hvor Susanne kører med post.

Overnatningsmuligheder: Drejø Kro og Købmand har både en lejlighed og hytter i haven til leje foruden et par sommerhuse. Se mere på www.drejokro-kobmand.dk

Transport: Man sejler til Drejø med Højestene-færgen fra Svendborg eller med øhopkatamaranen, der sejler til og fra Drejø flere gange om dagen i sommerperioden. Man kan have biler og cykler med færgen eller leje cykler flere steder på øen. Sejler man selv til Drejø, bør man lægge til i den gamle havn, der er en lille, stille og fuldstændigt nyistandsat oplevelse af en lystbådehavn.


Aftensmad på Lyø

Det sidste stop på det smagfulde øhop er Lyø, der trods sit større omfang kun har 130 indbyggere mod Strynøs cirka 200 og Drejøs knap 70. Cirka en kilometer oppe ad vejen når man Lyø by med stengærder, velholdte gårde, hvoraf mange stadig er i de gamle Lyø-familiers ejerskab, og ikke færre end fem gadekær.

Pizzeriaet på Lyø er populært, så bestil bord, hvis du vil være på den sikre side. Foto: Anja Limkilde

Selv om traditioner og gammelt slægtskab trives på øen, har den alligevel taget vel imod københavnerne Alexander Sjøstrøm Petersen, Urs Fiedler og Trung Tien Do, der i to sommersæsoner har lavet stenovnsbagte pizzaer og gin og tonic til turister og gæster i Lyø Café i den gamle skolebygning.

På caféens terrasse serveres der autentiske pizzaer lavet efter kokkens humør, friterede boller af risotto, capresesalat, panna cotta med rabarber eller lagkage med bær fra Lyø.

Caféen har kun åbent i sommersæsonen. Ifølge dens facebookside holder den åbent til starten af september, hvis vejret bliver ved med at være solrigt og varmt som nu.


FAKTA OM LYØ

Café Lyø er åbent fra klokken 11 til sent hver dag frem til 3. september. Den ligger på Roestoftvej 8 på Lyø og kan kontaktes på tlf. 44 21 03 20, hvis man vil reservere bord, hvilket kan være en god idé.Overnatningsmuligheder: Der er primitiv teltplads og plads til campingvogne på Lyø Camping tæt på byen. På Ingersgaard er der ferielejlighed, som kan lejes for minimum to døgn, og lyboerne Rasmus Andersen og Mette Westerskov udlejer gennem Lyø Ferielejligheder seks forskellige lejligheder. Derudover er der flere sommerhuse til leje på øen.

Transport: Man kan komme til Lyø via færgen fra Faaborg, der sejler trekantsejlads til Avernakø, Lyø og Faaborg, eller man kan tage Seahawk fra en af de andre øer i Det Sydfynske Øhav.


Foto: Anja Limkilde
FEM ØER FOR 200 KRONER MED SEAHAWK

Hele juli og august i 2018 sejler skipper Michael Jensen sin katamaranbåd Seahawk i fast rutefart mellem fem sydfynske øer.Det koster 200 kroner at tage på øhop i Det Sydfynske Øhav, og billetten gælder i syv dage, men udløber, hvis man tager tilbage til Fyn og Langeland med de traditionelle færger.

Du kan stå af og på Seahawk, som det passer ind i din plan. Hver dag sejler den mellem Strynø, Drejø, Skarø, Avernakø, Lyø fra klokken 9 morgen til 20.05 aften.

Der er plads til 12 personer på Seahawk. Og man kan tage cykler og barnevogne med på turen. Der er dog nogle trin op og ned fra færgen.

Øhopbilletten kan også bruges til færgeturen, når man starter og slutter øhopturen med færgerne fra Faaborg, Svendborg eller Rudkøbing.


Artiklen har været bragt i Jysk Fynske Mediers magasin “Rejser” i sommeren 2018 og på fyens.dk.

Øhop