Stilhed under suset af 200.000 vinger

Sort sol er blevet en turistmagnet for vadehavsbyerne Tønder, Ribe og Skærbæk. De seneste 10 år er naturfænomenets popularitet vokset. Sort Safari var den første, men er nu blot en af mange arrangører af guidede ture ud til stæreflokkene og solnedgangen. Avisen kørte med guidebussen ud i Ribe-marsken.

Ilse Jacobsen-gummistøvler, dunede jakker og lange regntætte frakker bevæger sig to og to ud mod marsken. Med diget, der gemmer Vesterhavet, til den ene side og et vandhul med svaner og tagrør til den anden leder flokken af mennesker efter det helt rigtige sted. Lidt overraskende findes det i en grøftekant ikke langt fra asfaltvejen. Her lægges tæpper og hynder, skovturskurve og termokander på en lang række, og det fornuftige fodtøj placeres i grøftens græs.

Alle er klar til aftens forestilling, og lærredet er en himmel tegnet op af store skyformationer.

– Så handler det bare om jeres tålmodighed, griner Kim Adamsen, naturformidler og guide på Sort Safaris bustur ud i Ribemarsken.

– Jeg har prøvet det så mange gange, at jeg ved jeres tålmodighed kommer på prøve, forklarer guiden, inden han fylder ventetiden ud med anekdoter, fakta og fortællinger om Vadehavet.

Aftens skyer er mørke af vand. Og det tunge lys over havet får stærene til at samle sig tidligt.

Først kommer en flok på fem. Så 35. Og så 5.000. Men det er ingenting, forsikrer Kim Adamsen, mens en sort tåge af fugle vokser på græsmarken bag sivene.

Ingen fugle-garanti

I mere end 10 år har Sort Safari samlet turister op ved byerne Tønder, Skærbæk og Ribe et par timer før solnedgangstid for at køre dem ud i marsken og se stæreflokke gå til ro i tagrør ved vandhuller. Sort sol hedder fænomenet, som med de guidede ture er vokset i popularitet. Efterhånden trækker naturoplevelsen tusindvis af turister til Vadehavet hvert efterår og forår. Denne onsdag aften er en stor busfuld blevet hentet ved to opsamlingssteder i Ribe, inden turen går mod Gredstedbro og diget bag byen.

– Inden vi kommer for godt i gang, vil jeg lige sige, at jeg ikke giver fuglegaranti. Det har jeg gjort en gang for mange. Jeg var engang af sted med 200 københavnere og vi så én stær, siger Kim Adamsen over bussens højttaleranlæg og slår lidt luft ud af forventningerne blandt de kikkert- og kamerabærende turister.

Selv om turen begynder først på aftenen, har arbejdet for guiderne og arrangørerne været i gang siden solopgang. I sort sol-sæsonen holder de konstant øje med fuglene langs vestkysten fra Ribe i nord til Tønder i syd. De ved, hvor de lagde sig til at sove i går, og hvornår de stod op i morges. Det er den viden, der gør, at bussen i dag kører mod Gredstedbro-diget og ikke Ribe Kammersluse eller et af de andre vandhuller på det kilometerlange marskområde.

– Og så kan vi lugte det. Efter så mange år har man en fornemmelse for, hvad stærene gør. Hvor de flyver hen, og om de kommer tilbage og sover samme sted som i går, siger Kim Adamsen, mens bussen bugter sig klodset på de små veje.

Naturformidleren afbryder sig selv midt i en fortælling om kirketårne i marsklandet. På drevent jysk og med et lille smil, får han bussens opmærksomhed rettet mod en gård ved vejen.

– Herinde over taget på bygningen får i jeres sorte sol. Så kan vi godt vende bussen og køre hjem igen, griner han.

Tusindvis af stære letter og lander. De står et øjeblik på vejen foran bussen, inden de letter igen og bevæger sig i en samlet, glidende bevægelse ud over markerne. Forberedelserne til den store sorte sol er i gang. I horisonten ses fjerne skygger af lignende flokke. Fra alle sider og i forskellige tempi nærmer de sig dagens slutning og bussens bestemmelsessted.

På første række til sort sol

Jenny og Eivind Langsager bærer hver deres pose med tæpper og hynder. Udover godt tøj har de taget tålmodighed med, for det er nødvendigt, når man venter på, at et naturfænomen skal ske for øjnene af en. De er taget fra Gentofte til Ribe på miniferie med to overnatninger for at opleve sort sol. Og sådan er de fleste i bussen samlet op fra enten Hotel Dagmar eller Ribe Byferie-centeret.

Sort sol forlænger turistsæsonen i Ribe med seks uger i efteråret. I slutningen af september og oktober er det naturen, marsken og de overvældende store stæreflokke, der trækker turister til den gamle købstad. Hverken Jenny eller Eivind Langsager har tidligere oplevet en sort sol, så de har sat sig på første række i grøftekanten. 50 meter foran dem svømmer en svane med nogle sene, brune unger i et vandhul, som er omgivet af tagrør. Det er de rør, som naturformidler Kim Adamsen håber, at stærene vil slå sig ned i for natten.

– Stærene gør alt for at beskytte sig, når de skal sove. Derfor samles de i store flokke. For de har fundet ud af, at de er stærkest sammen. Sammen kan de overvinde rovfugle og beskytte hinanden mod angreb fra ræve eller geder, når de sover, forklarer Kim Adamsen.

I løbet af dagen lever fuglene på de grønne græsenge i 20 til 30 kilometers omkreds fra vandhullerne. Når himlen mørkner flyver de i spredte flokke mod nattens ly i tagrørene. Nogle følges ad fem. Andre 35. Og nogle flere tusinde. De små flokke slår ned på græsmarkerne omkring vandhullet og ligner en sort tåge, der bølger op og ned tæt på land.

– Er man stille, kan man høre suset fra dem, tysser Kim Adamsen, og menneskeflokken lytter.

Men naturformidleren behøver ikke længere at tysse, da den sorte masse hæver sig op mod himlen og afslører 100.000 små prikker, der farver himlen sort i skiftende formationer. Tættere og tættere bølger massen af fugle, og pludselig er alle tilskuere i grøftekanten ramt af en andægtig stilhed. Et sus af 200.000 vinger lyder over tagrørene kun meter fra grøftekanten, inden fuglene med en pippen og skræppen bryder stilheden, da de lander på tagrørene, som svajer under vægten af de lette flyvere.

– Det føltes helt højtideligt, da de fløj over der, hvor vi sad. Det var fantastisk, smiler Jenny Langsager, da hun, Eivind og resten af bussen efterlader stærene til at finde ro i deres natteleje.

Og der er vist ingen, der denne aften lader sig mærke med, at 100.000 stære faktisk er en lille sort sol. På gode aftener ved Tøndermarsken kan man opleve op mod en million fugle gøre himlen og solen sort.


Oplev Vadehavet

Sort Safari arrangerer flere ture og oplevelser i Vadehavet i efterårsferien.

– Sort sol fra Toftlund, Skærbæk, Højer og Ribe

– Sælsafari på Rømø med skib

– Marskens nordlys og sort sol

– Nationalparkbussen fra Tønder og Rømø

– Ørnesafari

– Østerssafari

Se mere på www.sortsafari.dk


I pagt med naturen

Sort sol er et naturfænomen, som man kan opleve, men helst skal undgå at forstyrre. Derfor skal man vise hensyn, når man står og kigger på stære-flokkene, der går til ro for natten.

– Forhold dig i ro, når du ser sort sol. Er der for meget bevægelse bliver stærene bange og stressede.

– Lad hunden blive hjemme. Stærene opfatter hunden som et rovdyr.

– Lad være med at larme eller fotografere med blitz.

– Lad være med at omringe området med tagrør, hvor fuglene skal sove. Er det omringet, tør stærene ikke sætte sig til ro. Undlad også at gå ud i tagrørene, mens se sort sol på afstand.

– Undlad at jage stærene op, når de har sat sig i tagrørene for natten.


Artiklen blev bragt i Jysk Fynske Mediers Efterårsferieguide 2017.

sortsol